ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV از جمله بیماریهای مقاربتی بسیار خطرناک است؛ این ویروس معمولا خود را با زگیلهای تناسلی یا دردهای غیرعادی نشان میدهد و برای سلامت جنسی انسانها، بسیار خطرناک است. این ویروس با راههای متعددی به بدن انسان منتقل میشود و عوارض ناگواری را موجب میشود. در این مقاله، قصد داریم ویروس HPV را بصورت مختصر اما دقیق بررسی کنیم و همه نکات مهم آن را به شما بیاموزیم.
ویروس HPV دقیقا چیست؟
ویروس پاپیلومای انسانی یا ویروس HPV یک بیماری جنسی مقاربتی است که معمولا از طریق رابطه جنسی به انسانها منتقل میشود؛ این ویروس بیش از صد نوع جهش دارد و با علائم و نشانههای متفاوتی در بدن بیمار ظهور میکند. البته دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که بسیاری از انسانهای مبتلا به ویروس HPV از بیماری خود خبر ندارند، چراکه این ویروس دوره نهفتگی طولانیمدتی دارد و در بسیاری از موارد، عوارض بسیار خاصی از خود نشان نمیدهد.
ویروس HPV اگر درمان نشود، پیآمدهای بسیار ناگواری برای بانوان و آقایان خواهد داشت.
چگونه زنگ خطر ویروس HPV به صدا درمیآید؟
در بخش قبلی درباره این موضوع صحبت کردیم که ویروس پاپیلوما نشانههای چندانی از خود نشان نمیدهد؛ در بعضی از موارد، کوچکترین نشانهها، یک زنگ خطر اساسی برای مراجعه به پزشک زنان و بررسی ابتلا به ویروس HPV است. موارد زیر را با دقت به خاطر بسپارید و در صورت مشاهده آنها، سریع به پزشک خود مراجعه کنید:
- انواع زگیل در ناحیه تناسلی؛
اندام تناسلی زن و مرد، بسیار از آنچه شما تصور میکنید، حساستر هستند؛ قسمتهای تناسلی به راحتی به عفونتها آلوده میشوند و در نتیجه، با سوزش و ظاهر شدن زگیلها، به عفونتها واکنش نشان میدهند. جدای از انواع عفونت، یکی از نشانههای بارز ابتلا به ویروس HPV، ظاهر شدن هر نوع زگیل تناسلی است. این زگیلها در قسمتهای انتهای اندام جنسی مردان بروز میکند و در زنان نیز معمولا در قسمتهای داخل واژن ظاهر میشوند. البته این نکته را هم فراموش نکنید که ویروس HPV در برخی موارد، به شکل تودهها و برآمدگیهای دستگاه تناسلی خود را نشان میدهد.
- خارش یا سوزش اندام تناسلی؛
این مورد بیشتر برای بانوان اتفاق میافتد؛ زمانیکه با دردها یا ناراحتیهای دستگاه تناسلی مواجه شدید، حتما پزشک خود را ملاقات کنید تا آزمایشهای لازم انجام شود. به این مسئله توجه داشته باشید که هر دو نشانه بصورت همزمان بروز کردند، شانس شما برای ابتلا به ویروس HPV بسیار بیشتر است.
- کاهش ناگهانی و بدون دلیل وزن؛
کاهش وزن، نشانهی طیف وسیعی از بیماریهای داخلی است. از افسردگی گرفته تا انواع بیماری جسمی، میتواند عاملی موثر در کاهش ناگهانی وزن باشد. اگر کاهش ناگهانی وزن در شما با سوزش اندام تناسلی همراه شد، بهتر است که به پزشک خود مراجعه کنید، چراکه ریسک ویروس HPV بیشتر و بیشتر شده است.
- گلودرد، گوشدرد و کوفتگی بدن.
این سه علامت نیز، میتوانند نشانههایی برای عفونتهای تناسلی مخصوصا ویروس HPV باشند. نکته مهم اینجاست که این ویروس مربوط به دستگاه تناسلی است اما در برخی موارد، با یک گلودرد طولانیمدت همراه میشود و بیمار را بیشتر از هرزمان دیگری، آزار میدهد. همچنین کوفتگی و گوشدرد نیز از علائم حضور عفونتها در بدن هستند. هر عفونتی بر چنین قسمتهایی از بدن تاثیر میگذارد.
فرایند درمان ویروس HPV چگونه انجام میشود؟
متاسفانه هیچ دارو یا قرصی بصورت مستقیم بر ویروس اچ پی وی تاثیرگذار نخواهد بود؛ فقط گذر زمان و مصرف گروهی از داروهای غیرمستقیم، این ویروس را درمان خواهند کرد. بیمار مبتلا به ویروس HPV مانند بسیاری از عفونتهای انسانی، با خوردن مایعات فراوان، استراحت و استفاده از برخی آنتیبیوتیکها روند بهبودی خود را طی خواهد کرد. البته این نکته هم شایان توجه است که پزشکان با تجویز برخی از داروها، تبخالها و زگیلهای جنسی را تا حدودی درمان میکنند اما فرایند کلی درمان، با گذر زمان تکمیل میشود
اگر ویروس HPV درمان نشد، چه عوارضی به همراه خواهد داشت؟
مهمترین عارضه این ویروس در دراز مدت، انواع سرطانهای مربوط به دستگاه تناسلی است. متاسفانه وجود ویروس پاپیلوما بصورت درازمدت در بدن، بسیار خطرناک و مهلک است. بانوان با خطراتی مانند سرطان دهانه رحم و سرطان مقعد روبرو هستند و آقایان نیز با سرطان آلت تناسلی مواجه میشوند. این ویروس در برخی موارد، باعث بروز سرطان حلق هم خواهد شد. البته گفتن این نکته هم خالی از لطف نیست که ویروسهای اچ پی وی به دو دسته کلی پرخطر و کمخطر تقسیم میشوند؛ معمولا نوع پرخطر این ویروس، منجر به چنین سرطانهایی خواهد شد.
آیا انسانهای مبتلا به HPV ناقل این ویروس هستند؟
هر بیماری که به این ویروس مبتلا باشد، توانایی آن را دارد که به سادگی ویروس را به پارتنر جنسی خود منتقل کند. حتی اگر در فرایند درمان ویروس HPV قرار دارید و تبخالهای شما بهبود یافتهاند، باز هم ممکن است ناقل این ویروس باشید، پس با دقت بسیار در این مسئله، از آمیزش جنسی خودداری کنید تا شریک جنسی خود را آلوده نکنید.
بهترین راه جلوگیری از ویروس HPV چیست؟
همانطور که در قسمتهای قبلی گفتیم، این ویروس از جمله ویروسهای جنسی مقاربتی است؛ طبیعتا زمانیکه شما آمیز جنسی نداشته باشید یا کمترین تماس را با پارتنر جنسی خود برقرار کنید، ریسک انتقال این ویروس کمتر و کمتر میشود. پس در قدم اول، رابطه با هر شخصی را که مستعد چنین بیماریای است قطع کنید و در قدم دوم، از انواع حفاظتها و کاندومها برای روابط جنسی خود استفاده کنید.
حفاظتهای حین سکس، شما را از طیف وسیعی از بیماریها در امان نگه میدارد؛ پس آن را بصورت جدی دنبال کنید.
سخن پایانی
دکتر آزیتا ناصری :ویروس HPV از جمله بیماریهای مقاربتی است که با تبخالها، زگیلها، درد و سوزش در ناحیه تناسلی و درد در گلو و گوش خود را نشان میدهد؛ این ویروس خطرناک معمولا دوره نهفتگی خاصی دارد و در برخی موارد، منجر به سرطانهای مرتبط با اندام تناسلی خواهد شد. فرد مبتلا به HPV به راحتی شریک جنسی خود را آلوده خواهد کرد. درباره فرایند درمان این ویروس نیز، باید بدانید که، با گذر زمان و رعایت برخی نکات انجام خواهد شد. مبتلایان به ویروس HPV یا افرادی که چنین نگرانیای دارند، باید در اسرع وقت به پزشک معتمد خود مراجعه کنند. در بانوان بوسیله آزمایشهایی مانند پاپ اسمیر، شناسایی و درمان میشود.
منبع:سایت yun